Monte Librić

Centralna tema šesnaestog izdanja Festivala dječje knjige – na kojem sudjeluje i rekordan broja nakladnika, uz izuzetan izbor knjiga na talijanskom jeziku i popuste na neke naslove do čak 70 posto! - je „Čarolija“ i zahvaljujući njoj publika Monte Librića neće samo otkrivati književne čarolije, već će na različite, kreativne i zabavne načine biti u prilici stvarati vlastite.

Programskim obujmom uvećani Monte Librić ugostit će autore i autorice iz Hrvatske i Europe, glazbenike i ilustratore, prikazati dječje predstave, iluzionističke i cirkuske izvedbe, filmske projekcije, te povremeno pretvarati „Circolo“ u glazbeni studio za najmlađe. Uz sve to premijerno će se održati i “Mali sajam ilustracija” na kojem će svoje potpisane radove predstaviti hrvatski ilustratori i ilustratorice.

Dosta je toga zapravo novoga na Libriću, samo je cilj uvijek isti: probuditi kod djece ljubav prema književnosti na inovativan i kreativan način, te im pomoći da postanu prvo mali, pa onda i veliki čitatelji i čitateljice. Sukladno tome pripremljeni su i različiti edukativni sadržaji kako za – očekivano - najmlađe, tako i za roditelje kojima se želi olakšati ono što djeca od njih i očekuju, a to je pričanje priča.

Među gostima i gošćama ovogodišnjeg Monte Librića su: Zdenko Bašić, Boris Dežulović, Mile Kekin, Nataša Ozmec, Nena Pavelić, Vanja Marković, Vibor Juhas, Srebrenka Peregrin, Erika Katačić Kožić, Ines Marciuš Kruljac, Jasmina Kosanović, Ana Salopek, Josip Čekolj, Roman Simić i Manuel Šumberac koje će, kroz razgovor o njihovim djelima, ali i drugim autorskim sklonostima, predstaviti Ivanka Mazurkijević i Sedina Cerovac u ulozi Librić čarobnica. Tu je, svakako, i neizostavna Baka Librić bez koje se ovaj događaj odavno ne može zamisliti.

Kao i svake godine, Festival dječje knjige Monte Librić će posebice njegovati dvojezičnu komponentu kroz tradicionalni program „Piύ che una storia“ koji se realizira u partnerstvu sa Zajednicom Talijana Pula i u njemu gostuju: David Conati, Gianluca Passarelli, Elisa Cordioli i Isabella Salmoirago. Također, bit će održane radionice na istrovenetskom dijalektu, te drugi izvedbeno scenski programi. 

Uz navedene pisce, spisateljice, ilustratore i ilustratorice, u goste Monte Libriću stiže i David Litchfield - nagrađivani britanski ilustrator, domaćoj publici najpoznatiji po trilogiji o muzikalnom medvjedu.

Detaljan program:montelibric.hr/hr/sajam/raspored-programa

 

Od
22.05.2023
Do
28.05.2023
Lokacija
Pula-Pola
Organizator
Sa(n)jam knjige u Istri